DE COE VAN GLAS

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 16:35

Het fusen van glas is iets ingewikkelder dan gedacht.

Glas zet uit bij verhitting. Het krimpt bij afkoelen. De mate waarin iets uitzet wordt uitzettingscoëfficiënt genoemd. In het Engels wordt dit afgekort tot COE (Coëfficiënt Of Expansion).

Glas is verkrijgbaar in platen, frit (korrels in diverse maten verkrijgbaar) poeder, stringers (dunne staafjes), Murrini (staafjes met een patroon), noodles, stripes en meer. Dit is slechts een kleine greep van producten die gefused kunnen worden.

Wij gebruien het meest coe 96 of 90 en deze gaan NIET samen. Er zijn meer coe's  dus is het zaak om je glas goed apart te houden van elkaar.

Dan is erg nog het fusen in de oven, een full fuse, tack fuse of contour fuse. Deze hebben allemaal een verschillende stookprogramma waarbij het merk glas ook nog een rol speelt.

Bij ons gaat het echt niet altijd goed. Oefening baart kunst !!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.